26 ноември 2007

ПУТИН НЕ ТЪРПИ НЕСЪГЛАСНИ С РЕЖИМА МУ

Информация от Нетинфо:


Гари Каспаров в ареста за пет дни, задържан е и Борис Немцов

В Москва бе разпръсната антикремълска демонстрация
25.11.2007

Руските сили за борба с безредиците разпръснаха антикремълска демонстрация в Москва и задържаха бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров.

В неделя силите за борба с безредиците се намесиха и в "марша на несъгласните" в Санкт Петербург и бе задържан ръководителят на партията Съюз на десните сили Борис Немцов, който издигна кандидатурата си за президентските избори през март 2008 г. в Русия.

Гари Каспаров говори пред митинга. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Заедно с други опозиционни лидери, Каспаров - един от най-яростните критици на президента Владимир Путин, е подложен на нарастващ натиск в навечерието на парламентарните избори в Русия на 2 декември, отбелязва Асошиейтед прес.

Арестувани са и други опозиционни лидери. Задържани са общо десетина души, а хора от обкръжението на Каспаров са бити с палки, съобщи електронното издание Газета.ру. Според Франс прес задържаните са около 40 души.

Гари Каспаров бе осъден да остане в ареста за пет дни за участие в неразрешена демонстрация и отказ да се подчини на заповедите на полицията, предадоха световните агенции.

След като решението на съда беше произнесено, Каспаров заяви, че обвиненията срещу него са пълни лъжи, а показанията на свидетелите противоречиви.

"Бях арестуван, когато демонстрацията вече беше приключила. Обвиненията са необосновани. В тях няма и капчица истина", каза Каспаров.

Двама милиционери от силите за борба с безредиците признаха в съда, че още преди началото на протеста са получили заповед да арестуват Каспаров. Единият от тях призна също, че двата рапорта, които написал във връзка със задържането на опозиционния лидер, съдържали противоречия, отбелязва Асошиейтед прес.

Близо 1000 души участваха в събота в "марш на несъгласните" в руската столица, отразяван от около 300 журналисти, заяви първият зам.-кмет на Москва Михаил Соломенцев.

Демонстрантите бяха получили разрешение за митинг, но не и за шествие из улиците. През април милицията разпръсна със сила подобен "марш на несъгласието", щом участниците се опитаха да започнат протестно шествие.

За Путин и обкръжението му Русия е само източник на лично обогатяване, цитира АФП думи на Каспаров на митинга. "Ще излезем от този гъсталак от корупция и лъжи и ще спечелим", обеща опозиционерът, кандидат на "Другата Русия" в президентските избори догодина. Движението на Каспаров обаче не бе допуснато до участие в парламентарните избори.

"Имаме нужда от друга Русия"; "Путин, върви си!"; "Взимай си ските и заминавай за Магадан!", цитира АФП лозунги, скандирани на опозиционния митинг.

Прокремълски младежки организации събраха междувременно хиляди хора на контрадемонстрации в руската столица. Близо 2000 младежи от движение "Нашите" организираха недалеч от Кремъл митинг в подкрепа на Путин.

Няма коментари: