17 януари 2008

КАК ВЛАСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ ТЪЛКУВАТ "СВОБОДАТА НА МИТИНГИТЕ И ДЕМОНСТРАЦИИТЕ" - КАТО ОТЦЕПЯТ РАЙОНА И НЕ ДОПУСКАТ ХОРАТА ДА ОТИДАТ НА УЗАКОНЕН ПРОТЕСТ



Премеждията на Закъснелия за митинг :

"Четвъртък, 2008, Януари 17

15 минути закъснение = цяло отсъствие

Пристигнах на протестния митинг, организиран от граждански сдружения на Орлов мост, с подобаващо закъснение - трябваше все пак да се измъкна от работа.

Заварих група протестиращи на пространството пред "Царевецъ" и още една група, сред която разпознах повечето организатори на протеста, на "островчето" на моста на над канала, между двете платна на бул. "Евлоги Георгиев".

Общо 60-100 души, малко повече, отколкото очаквах. Полицаите бяха поне два пъти повече - протест съвсем по руски, достоен за високия гост. Дотук - нищо особено.

Особеното беше, че полицаите не допускаха двете групи да се съберат заедно, а и не позволяваха на преминаващи граждани да се доближават до протестиращите на "островчето". Аз идвах по десния тротоар на булеварда откъм Театър София и исках да пресека дясното му платно (посока Графа). Учтиво попитах мога ли да се присъединя към протеста.

Отговорът беше: "Не може, митингът е обявен за 12.00 часа и Вие сте закъснял".

Погледнах си часовника. Наистина бяха минали повече от 15 минути. След 15-тата минута - пълно отстъствие. Млад съм, помня гимназията все едно беше вчера...

На страницата на Асоциация "Анна Политковская" има и кратък клип от подигравката.

Стигнах до протеста, след 10 мин обикаляне из махалата - почти беше свършил.

Няма значение. Важното е, че чекистите ги боли. Иначе нямаше да се постараят..."

Из "Записките на реформиста"

Няма коментари: