25 октомври 2008

ЕС да изпрати свои наблюдатели в българските служби за сигурност, искат неправителствени организации

24 октомври 2008 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Юлиан ХРИСТОВ

София.
Европейският съюз да изпрати свои наблюдатели в службите за национална сигурност в България, тъй като сме свидетели на едно милиционерско интриганство по медиите. Тези хора непрекъснато са в медийното пространство и хората свикнаха, че може една партия да се учреди на основата на бивши ченгета и нейният лидер, не му спестявам и името – Бойко Борисов, отсега се титулува като бъдещ министър-председател на България.
Това каза на пресконференция Петър Пенчев от Асоциация на свободното слово „Анна Политковская”, на която няколко неправителствени организации обявиха своята декларация за изваждане на бивши сътрудници на Държавна сигурност от българските служби за национална сигурност, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Според неправителствените организации един от начините за това бивши служители на Държавна сигурност да бъдат извадени от службите за национална сигурност е упражняването на контрол върху тях, като припомниха, че все още не функционира заложената в Закона за ДАНС парламентарна комисия, която да извършва тази дейност. Организациите искат от ръководствата на секретните служби да предадат архивите и справочните картотеки – нещо, което се бави незаконно с повече от година.
В декларация организациите искат още и Комисията по досиетата да започне да изпълнява „образователните й функции, предписани от закона, защото неизпълнението на тези функции позволява на бившите агенти на ДС да лъжат младото поколение за своето минало”.

Няма коментари: