28 януари 2009

Международна награда за правата на човека - в България

 
 На 28.01.2009 г. Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская” получи Международната награда за защита на човешките права “Златен гълъб”. Наградата е учредена под патронажа на президента на Германия проф. Роман Херцог, по случай 60-годишнината от приемането от Общото събрание на ООН на Всеобщата декларация за правата на човека. 30-те гълъба, символизиращи 30-те члена на декларацията, са връчени на изявени радетели за човешките права, като Вацлав Хавел, Гюла Хорн, Лех Валенса и др., а 31-ият златен гълъб бе предназначен за организация с постижения при защитата на свободите и правата на човека.

При сериозна конкуренция между номинираните организации от цял свят, бе излъчен за пръв носител на престижната награда българската Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”. Този гълъб ще лети по цял свят от организация до организация, от училище до училище с цел да привлече вниманието върху важността на човешките права.

Наградата бе връчена от евродепутата г-жа Гизела Каленбах и бе приета от членовете на Обществения съвет на гражданската организация: Петър Пенчев, Едвин Сугарев и Пламен Димитров, по време на международната конференция “Комунистическите престъпления и общата история на Европа”, състояла се в София. 

**************************************************** 

Приложение: Кратко представяне на гражданската организация 

На 07.10.2006 г., два часа след убийството на Анна Политковская, двамата инициатори на бъдещата Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, изпратиха до редакцията на руския вестник “Новая газета” съболезнователна телеграма, със своето обещание пред светлата памет на Анна Политковская - чистата съвест на руската и световна журналистика, че тя ще остане наше знаме в борбите за свобода на хората. 

На 17.11.2006 г., 40 дни след гибелта на Анна Политковская, бе създадена Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”. Искаме нейният глас да бъде зов за свобода и протест срещу насилието и цензурата на олигархията в България и страните с прохождаща демокрация в бившата съветска империя, за укрепване на демократичните ценности, основата на които е СВОБОДАТА НА СЛОВОТО във всичките му аспекти. 

На 25.11.2006 г. изпратихме предложение до Главния прокурор на РБългария за сътрудничество на България в разследване убийството на Александър Литвиненко, Анна Политковская и Георги Марков, поради “общия почерк” в убийството на тримата дисиденти. 

На 04.12.2006 г. изпратихме Обръщение към всички сънародници с призив за пълно и безусловно отваряне на всички досиета, за създаването на надпартийна, гражданска комисия. 

На 06.01.2007 г. член на Обществения съвет изпрати открито писмо до председателя на ЕК г-н Жозе Барозо, с искане за намеса относно отказ на Президента Георги Първанов от заеманата длъжност, поради сътрудничество на комунистическите тайни служби. 

На 22.01.2007 г. излязохме с протестна декларация по повод встъпването във втори президентски мандат на агента на комунистическите тайни служби на Г. Първанов и подписахме заедно с други граждански организации на “Манифест на гражданска кампания за чист Европейски Парламент – България 2007”. 

На 16.04.2007 г. изпратихме до Европейската комисия и до международната правозащитна организация “Амнести интернешънъл”, Апел ”Руският вирус на брутално потъпкване на човешките права и свободи”. В него протестирахме срещу насилията на милиционерите и специалните части за борба с тероризма ОМОН върху мирните демонстрации на свободни руски граждани в Москва и Петербург и циничното осъждане на Гари Каспаров. В този апел сме обявили за непонятно мълчанието на Европейския съюз за факта, че най-новият член на Европейския съюз – Република България, все по-осезаемо става “Троянски кон” на Русия спрямо европейската общност, поради наложеният ядрено-газово-нефтен монопол над българската и балканска енергетика. 

От 06.08.2007 г. започнахме поредица от тринадесет ежеседмични протести “Граждани на България се срамуват да имат президент, който лъже и е агент на Държавна сигурност”, които проведохме заедно с други граждански организации на площад “Независимост” – пред Президенството и Парламента, бившия Партиен дом.

 На 01.11.2007 г. в София участвахме в Национална конференция за досиетата, организирана от г-н Васил Къдринов. На 20.12.2007 г. подкрепихме жителите на софийския квартал “Суходол” срещу окупацията на жилищния квартал, изпратена от кмета Бойко Борисов – лидер на партия ГЕРБ, с нашия лозунг “Днес жандармерията - в Суходол, утре – из цяла България!”. 

На 22.12.2007 г. организирахме електронна подписка срещу планираното посещение на руския президент Владимир Путин за подписване с продажните български управляващи на три енергийни договора, превръщащи България на 100% зависима от Русия за десетилетия. 

На 17.01.2008 г., партнирайки си с няколко граждански организации, от 12:00 ч. и от 18:00 ч. на символичния вход на столицата “Орлов мост”, протестирахме срещу посещението на Путин и заробването на България с трите енергийни проекта – АЕЦ “Белене”, газопровода “Южен поток” и петролопровода “Бургас-Александруполис”, при участието на много граждани, въпреки блокадите на жандармерията и полицията. 

На 18.01.2008 г., след забраната от МВР над Българската православна църква в Базиликата “Света София”, на нашата панихида в памет на Анна и Свободата, проведохме молебен пред Пантеона на жертвите на комунизма, НДК. Участвахме в последвалия митинг и след неговото партизиране от няколко партии, проведохме заедно с другите граждански организации по бул. Витоша многолюдно шествие “Стига съветски империализъм! Путин – вън от България!”, с портрети на Анна Политковская, с плакати „Помним Чернобил”, „Не на АЕЦ Белене”, “Русия = КГБ корпорация” и масови скандирания в центъра на София: „Путин – вън!” и “Гоце – вън!”. . 

На 28.01.2008 г. изпратихме до Репортери без граници-Париж предложение за номиниране на журналиста Христо Христов за Международната премия за свобода на словото на ЮНЕСКО, за неговия принос в разследващата журналистика и в утвърждаването правата на човека.

На 09.02.2008 г. отправихме декларация-подписка “За защита на гражданите от посегателствата на полицейската държава” против предвижданото с “Наредба 40” посегателство върху свободното слово на гражданите в България, при използването на съвременните комуникационни средства – Интернет и мобилни телефони. 

На 27.03.2008 г. изразихме тревога пред Български Хелзински комитет и Комисия за Защита от Дискриминация от дискриминационните действия спрямо част от ромската общност, при закриването на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Долно Церовене, община Якимово, обл. Монтана. 

На 07.04.2008 г. участвахме в конференция с международно участие “Една година Комисия по досиетата – обществени очаквания, нагласи и проблеми”, на която остро се противопоставихме срещу изказванията на някои бивши дейци на ДС от близкото тоталитарно минало. На 10.04.2008 г. участвахме заедно с други граждански организации в митинга “Народът срещу мафията” на пл. “Александър Батенберг” в София. 

На 16.07.2008 г. изпратихме до Европейската комисия и до Европейския парламент – Петиционната комисия и чрез медиите до всички български интелектуалци, Апел от образувания под патронажа на Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская”, Комитет за защита на ядрения физик Георги Котев. Г-н Георги Котев изнесе сериозни факти за дългогодишни аномалии при руските доставки в ядрената централа на България АЕЦ “Козлодуй”, които разобличения ще попречат пряко на руските енергийни апетити за Балканите, а криенето и отричането на реалните факти за тях е насочено срещу ядрената безопасност на Европа. 

На 23.07.2008 г. Комитетът за защита на ядрения физик Георги Котев, в отговор на изпратения сигнал до ДАНС, получи писмен отговор, подписан от председателя на институцията, с което бе официално легитимиран създадения граждански комитет. 

На 15.08.2008 г. на състоялия се "Молебен за мир" пред Пантеона на жертвите на комунизма в София-НДК, протестирахме заедно с други граждански организации срещу инвазията на Русия в Грузия, с нашия лозунг "Да разкъсаме веригите на новото съветско робство над България, Грузия, Чечения…!”. 

На 26.09.2008 г. се присъединихме към инициаторите за възстановяване на електронния сайт “Опасните”, разобличаващ престъпления на олигархията в България и забранен от Държавната агенция за национална сигурност – ДАНС, наследник на тоталитарната Държавна сигурност. 

На 02.10.2008 г. спечелихме дело във Върховния административен съд срещу министъра на вътрешните работи по Закона за достъп до обществената информация, за достъп до съставените ни протоколи за полицейско предупреждение при провежданите 13 поредни протести “Анти-Гоце”, въпреки стриктното спазване от нас на Закона за събранията, митингите и манифестациите и внесените законови наши уведомления до Столична община. 

На 07.10.2008 г. по повод две години от убийството на Анна Политковская след панихидата в базиликата “Света София”, състоялият се протест пред „Дом на Москва в София” бе разтурен по пряко нареждане от Москва, осъществено от българското Министерство на вътрешните работи. С тази забрана в София, Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” стана първата гражданска организация в България, репресирана от ФСБ-наследник на КГБ. 

На 11.10.2008 г. участвахме в Европейския ден за протест "СВОБОДА, А НЕ СТРАХ", с нашия лозунг за възстановения сайт “www.opasnite.eu – Търсим истината” и “Опасна е политическата полиция /ДС/ - в МВР и ДАНС”. 

На 13.10.2008 г. Комитетът за защита на ядрения физик Георги Котев получи отговор от Европейския парламент с референтен номер 118787, за предстоящо разглеждане в Петиционната комисия на изпратения апел от 16.07.2008 г. за опасностите от разкритията по подмяната на ядреното гориво в АЕЦ “Козлодуй”. 

На 24.10.2008 г. обявихме нашето искане, Европейският съюз да изпрати свои наблюдатели в службите за национална сигурност в България, на специална пресконференция заедно с няколко граждански организации, в декларация за изваждане на бивши сътрудници на Държавна сигурност от българските служби за национална сигурност. 

На 16.11.2008 г. защитихме чрез декларация в медиите, германския журналист Юрген Рот от публичните заплахи за убийство от българските специални служби, в лицето на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков, само месец след опита за убийство на българския журналист Огнян Стефанов. 

На 05.12.2008 г. бяхме домакини и проведохме пресконференция “КГБ в Путинова Русия през погледа на руските дисиденти Лариса Володимерова и Владимир Малсагов”, по повод на световната премиера в София на книгата “Мафията ФСБ”. На пресконференцията в Българската телеграфна агенция бе дошъл и високопоставен офицер от руската Федерална Служба за Безопасност. 

На 15.12.2008 г. по сигнала на Комитета за защита на ядрения физик Георги Котев заедно с Национално движение “Екогласност”, Апелативна прокуратура-София отмени постановлението за отказ на Врачанска окръжна прокуратура и бе разпоредено образуване на досъдебно производство по изнесените данни за злоупотреби в АЕЦ “Козлодуй”. 

На 14.01.2009 г. се присъединихме към Националния протест, организиран от българските студенти, под надслов: “ВИЕ СТЕ ПОЗОР – ОСТАВКА И ЗАТВОР!”.

Обществен съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”: 
Петър Пенчев – инженер-математик, Атанас Чобанов – журналист „Парижки вести”, Пламен Димитров – историк, Едвин Сугарев – поет, Стоил Стоилов – икономист, Милен Радев – журналист в Германия, Павел Антонов – журналист в Регионален Екологичен Център – Будапеща, Д-р Огнян Чипев – инженер

2 коментара:

Anamary каза...

Честито, драги приятели!
Напълно заслужена награда за Вашите непримирими действия!
Бъдете живи и здрави, винаги будни и дейни! Подкрепям Ви изцяло!

Анонимен каза...

Благодаря ви за чудесната информация! Аз няма да са открили този иначе!