07 октомври 2009

Панихида и протест за Свободата - съд за Политическата полиция в България

Български хелзински комитет - за събитието - София, 07 октомври 2009 г., 12:10 ч.





Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” организира

На 07.10.2009 г.(сряда) от 11:30 ч. в базиликата “Света София”
ПАНИХИДА
Три години от убийството на руската журналистка Анна Политковская

След панихидата от 12:00 ч.
на площад “Николай Гяуров” в София (между паметника на Иван Вазов и ДСК, от страната на ул. “Оборище” и “Раковска” № 92), ще се състои
ПРОТЕСТ
за свободата на словото и за съд над Политическата полиция в България


1. Настояваме за допускане от Путинова Русия международно разследване на убийствата на апостолите на свободното слово и демокрация – Анна Политковская и Наталия Естемирова.
2. Протестираме срещу отказа на българската Прокуратура да търси истината за участието на Държавна сигурност и Политбюро на ЦК на БКП, при убийството преди 31 години на журналиста, писателя и дисидента Георги Марков.



3. Настояваме за международно разследване и съд над Политическата полиция в България - съществуваща и до днес в МВР и ДАНС, скандално доказано от публичните признания на вицепремиера и вътрешен министър Цветанов на 02.10.2009 г.

/ Юридическа справка: По силата на Член 12 от Всеобщата декларация за правата на човека (приета от ООН на 10.12.1948 г.): „Никой не трябва да бъде подлаган на произволна намеса в личния му живот, семейството, жилището и кореспонденцията, нито на посегателства върху неговата чест и добро име. Всеки човек има право на закрила от закона срещу подобна намеса или посегателства.”
Българските служби-наследници на престъпната Държавна сигурност, попадат под ударите на Член 10 от Наказателния кодекс, за умишлено извършване на „общественоопасни деяния, с които застрашават или увреждат личността и правата на гражданите”. /

Няма коментари: