04 ноември 2010

Путин - вън от България!


П О К А Н А за П Р О Т Е С Т


Дата и час: 13.11.2010 г.(събота) - от 09:30 ч. до 19:00 ч.
Място: гр. София, „Орлов мост” – откъм бившата трамвайна линия, между парапета под орлите и парапета на тротоара от изток(над р. Перловска)

Putin Go Home!

НЕ! на „Путинска България – ОПАСЕН енергиен център на Балканите”
НЕ! на „България – ‘троянски кон’ на Путинска Русия в Европа”
ДА! на „За да остане чиста природа за хората в България”


От Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и Група ГЕО

Заявиха за участие като съорганизатори на Протеста нови граждански групи: Гражданска инициатива "Справедливост", Институт по зелена политика, Гражданска лига на България, ПП "Зелените"

комендант на проявата: Петър Пенчев, GSM 0887525032

------------------------------------------------------

Реплика:

Путин няма значение

Георги Ангелов http://ikonomika.org/?p=4844

Бойко Борисов ще стопля политическите отношения с Русия, за да си възстановим загубените пазари:
"Русия е естествен пазар за България. Защо сме го забравили? Вие знаете ли колко минерална вода харчи Москва за година – милиони бутилки. Защо да не пият наша вода?”, запита Борисов… Премиерът каза, че иска да вдигне стокообмена на България с Русия до равнищата от времената, когато "двете страни са работили добре"… "Това е чист бизнес и чиста икономика, свежи пари за държавата. Саркози и Меркел се срещат с Путин и си правят бизнес, а ние сме си подарили пазара", каза още премиерът.
Според Борисов съвместните енергийните проекти с Русия ще бъдат успешно реализирани…
Значи, ще финансираме огромни руски проекти със съмнителна ефективност за десетки милиарди с цел да поддържаме добри отношения с Русия – и в замяна се надяваме да получим по-добра позиция на пазара? В това няма никакъв смисъл. Първо, защото сметката няма да излезе. И второ, защото добра позиция на руския пазар не се получава с добри политически контакти.
Руснаците няма да пият българска минерална вода само защото България е купила руски ядрен реактор и премиерите се срещат често. Ние и сега купуваме газ, петрол и ядрено гориво за милиарди от Русия и политиците ни се срещат често с руските – но руснаците не са се втурнали да купуват български стоки.

Още едно доказателство за тази теза е Естония. Путин не ходи в Естония, няма и да отиде. Естония не допусна руския проект Северен поток през своя територия. Естонците разглеждат Русия и СССР като вековен окупатор и колонизатор.
Въпреки че не поддържат твърде приятелски отношения, естонският износ за Русия постоянно расте – и като сума, и като дял от общия износ на Естония. 12.4% от износа на Естония е към Русия през август 2010 година – точно два пъти повече в сравнение с преди 5 години. Дори наскоро естонската железница обяви (с радост), че износът към Русия толкова се е увеличил, че няма достатъчно вагони. А българският износ към Русия е около 2%, въпреки постоянните визити на Путин тук и на Първанов и множество български премиери в Русия.

Няма коментари: