20 март 2011

Противниците на ядрената енергетика бяха приети от зам.-министър



На 19.03.2011 г., след края на антиядрения протест пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, преминал под девиза “Светът срещу опасното безумие АЕЦ и радиоактивните отпадъци” и лозунги “НЕ! на атомната енергетика”, “НЕ! на радиоактивните изхвърляния в атмосферата от АЕЦ Козлодуй“, “НЕ! на АЕЦ Козлодуй без Техническа Обосновка на Безопасността”, “НЕ! на новия ядрен реактор в ЖК"Младост"-София”, “Козлодуй - 100 000 години радиоактивен боклук”, “ДА! на Възобновяемите Енергийни Източници”, зам.-министър на МИЕТ Марий Косев прие трима представители на протестиращите антиядрени активисти – Петър Пенчев и Снежинка Цветанова от Национално движение “Екогласност”, Огнян Чипев от "Нови хан-европейско селище". На срещата дойде и атомният физик Георги Котев, оповестил сериозни аномалии при подмяна на ядреното гориво в АЕЦ “Козлодуй” след 2004 г. и за далавери на ядрената мафия.

Бяха разисквани четири въпроси, представени от еколозите.
Първият бе за най-новото разкритие на природозащитниците за нарушаване от Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци” на изискванията за ядрена безопасност – строеж и пускане в експлоатация през м. януари 2011 г. на ново съоръжение “Гореща камера” в Постоянното хранилище за погребване на радиоактивни отпадъци в Нови хан, без най-важния за здравето на населението от Голяма София нормативен документ “Оценка на въздействието върху околната среда”, защото процедурата е била прекратена от Министерството на околната среда и водите на 11.06.2009 г., по искане на ДП “РАО”.
Вторият въпрос бе за работата вече седма година в АЕЦ “Козлодуй” без най-важния документ за ядрената безопасност на всяка атомна централа - Техническа Обосновка на Безопасността(ТОБ). Като доказателство за този факт, бе представен на зам.-министър Косев доклад от 2008 г. на председателя на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев, в който Националният ядрен регулатор признава, че документите на раздел 31 от ТОБ за блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй” са в процес на преглед от експертите в агенцията, като доказателство за потвърждаване на изнесеното от Г. Котев увеличаване на дълбочината на изгаряне на новото гориво. В тази връзка П. Пенчев настоя МИЕТ да осигури заплата за физика със 17-годишен опит в АЕЦ “Козлодуй”, докато той работи по проверките на изнесените от него преди три години обстоятелства.
Третият въпрос бе искането в предстоящия стрес-тест под егидата на Европейската комисия, за АЕЦ “Козлодуй” да бъде включено и разглеждане на тревожните данни за скриване на най-лошите показатели на българската централа спрямо другите европейски държави. Радиоактивните изхвърляния в атмосферата по данните в Международната агенция за атомна енергия през 2003 г. за един реактор от АЕЦ “Козлодуй” са 4730 пъти по-високи от изхвърляниятяа за единица произведена електрическа енергия от един реактор в германските АЕЦ. Груб опит за скриване в АЕЦ “Козлодуй” на опасните за здравето на хората изхвърляния на радиация в атмосферата е днешното изменение на методологията на мерене, а не на технологията за предотвратяване на замърсяванията на околната среда с радиоактивни аерозоли, газове и Йод-131. Наличието на тези опасни частици не увеличават радиационния фон, но попадат в питейната вода или в пасищата и оттам в млякото, което днес разтревожи Япония, а попаднали в човешкия организъм тези частици образуват рак.
Четвъртият въпрос бе за спиране на проекта за нов ядрен реактор на площадката на БАН в ЖК"Младост" на столицата и изместването на изследователската база на Института за ядрена енергетика и ядрени изследвания далеч от жилищна среда. Този въпрос не търпи компромиси, особено на фона на евакуацията на населението от 30-километровата зона около авариралите ядрени реактори в Япония, когато една трета от населението на България живее в Софийското поле.

Петър Пенчев – зам.-председател на НД “Екогласност”, заяви задоволство от проявеното добронамерено отношение на зам.-министър Марий Косев за неговото много внимателно записване на поставените от тримата антиядрени активисти и Георги Котев въпроси, като е обещал своевременното им уведомяване за хода на изпълнението.

Няма коментари: