15 ноември 2011

Обвинение от Министерския съвет - истина, клевета или просто целенасочено набедяване?


2011.11.15

В редакцията на Еврочикаго получихме от Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” внесено днес в МИЕТ заявление до министър Трайков, което публикуваме тук незабавно.

До г-н Трайчо Трайков
Министър на икономиката, енергетиката и туризма

ЗАЯВЛЕНИЕ по Закона за достъп до обществената информация
oт Петър Пенчев Троянски, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”


Уважаеми господин Трайков,
На основание Закона за достъп до обществената информация(ЗДОИ), заявявам искането си да получа копие на електронен или хартиен носител от следната информация:
1. Писмо на МИЕТ, подписано от директора на дирекция “Сигурност на енергоснабдяването”, визирано в приложеното към настоящето заявление писмо-отговор до мен изх. № 533/03 от 20.01.2011 г. на Министерския съвет.
2. Копие от всички документи, станали основание за становището и твърденията в исканото по горната точка от мен писмо на МИЕТ, подписано от директора на дирекция “Сигурност на енергоснабдяването”, визирано в писмо-отговор до мен изх. № 533/03 от 20.01.2011 г. по описа на Министерския съвет, за да стане видно от тези документи как са били изхарчени повече от два милиона лева от държавния бюджет през последните две години, за международни експертизи, анализи на независими експерти, командировки и перманентно ангажиране на експерти на МИЕТ и АЯР с отговори към компетентните институции на ЕК и МААЕ и към различни неправителствени организации, във връзка с изнесените в публичното пространство на 10.07.2008 г. скандални данни от ядрения физик със 17-годишна работа в АЕЦ “Козлодуй” Георги Котев, относно регистрирани от него сериозни аномалии при подмяната на ядреното гориво в 5 и 6 блокове на единствената ядрена електроцентрала у нас, които стоят неопровергани и до днес от единствено компетентния за България по ядрената безопасност – Националният ядрен регулатор Агенцията по ядрено регулиране.

Дължа да Ви уведомя, че по моята лична кореспонденция под горния изх. № 533/03 по описа на Министерския съвет, след цитирането от МС на 20.01.2011 г. становището и твърденията от визираното писмо на МИЕТ, подписано от директора на дирекция “Сигурност на енергоснабдяването”, последва и заведено от мен съдебно дело по ЗДОИ срещу министър-председателя – заради огромните разминавания в сумите, цитирани от МС и дадените ми преди повече от 6 месеца стойности от МИЕТ(Ваше писмо до мен от 02.03.2011 г.) и от Агенцията за ядрено регулиране, след препратеното ви тогава от МС мое заявление по ЗДОИ. Съдът прие твърдението на представителя на министър-председателя, че исканата от мен по ЗДОИ информация не се съхранява в МС, но знаят къде се намира същата и затова са ме препратили до МИЕТ и АЯР. За мое съжаление, аз лично бях осъден на 08.11.2011 г. от Върховния административен съд да заплатя разноските на МС по делото, защото съдът се мотивира, че възраженията ми срещу непълнотата на получената от тези органи информация е извън предмета на спора.
Коректно е от моя страна сега предварително да Ви насоча, че в отговор на препратеното от МС мое горецитирано заявление по ЗДОИ, с Ваше писмо от 02.03.2011 г. получих от Вас копие на писмо вх. № 92-00-88/21.02.2011 г. от заинтересованата в случая страна – АЕЦ “Козлодуй” ЕАД(техен изх. № 1060/18.02.2011 г.), в което екс-изпълнителният директор Костадин Димитров вече е заявил официално тяхното становище по случая: Така изброените проверки, респективно описаните по-горе производства, извършени от български и европейски институции, не са налагали извършването на разходи от страна на АЕЦ “Козлодуй” ЕАД. Бяха посочени от ядрената централа три граждански договори на обща стойност 15 000 лв., както и 12 327 лв. за закупуване на софтуер, но тези разходи са направени след разглеждания период в горното писмо на МС. Както и са далеч под цитираните от МС разходи на държавния бюджет по случая.


ЗАЯВЯВАМ, че ако не получа от Вас в пълнота доказателствата по исканата информация с това мое Заявление по ЗДОИ, аз ще заведа веднага наказателно дело от частен характер лично срещу Вас и срещу министър-председателя – за набедяване и клевета за моята репутация, съгласно съответните членове от Наказателния кодекс.


Очаквам да получа Вашето Решение по ЗДОИ в 14-дневен срок.


С уважение,

Петър Пенчев
член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово“Анна Политковская”

Няма коментари: