30 ноември 2011

Да (не) избираш между бандити

И двамата не са нашият избор http://bivol.bg/banditi.html



Право на отговор спрямо журналиста Огнян Стефанов, за неговата публикация “Анна Политковская не е знаме за всяка манифестация” http://www.frognews.bg/news_40722/Anna_Politkovskaia_ne_e_zname_za_vsiaka_manifestatsiia/

Огнян Стефанов, оповестен също като агент "Академик" от ДС, е публикувал в сайта си снимка на Анна Политковская за илюстрация на критична статия срещу нас.

Обвинява ни, че сме подали сигнал в прокуратурата относно участието на премиера Бойко Борисов в престъпни схеми за контрабанда на наркотици, но не сме направили същото за други безобразия, за които той е писал.

Агент "Академик" се ангажира с твърдението, че Борисов и Цветанов правели срещу престъпността повече от всички други, защото са арестували няколко известни фигури на мафията.

Ние не се ангажираме с такава позиция. Това, че при Бойко Борисов бяха арестувани Алексей Петров и бандата на Сумиста, че при Румен Петков бяха арестувани братята Маргини, а при Михаил Миков "братята Галеви" не означава, че в България се е възцарила силата на правото.

Не виждаме ефективни и справедливи присъди, а виждаме вопиющата некадърност на следствените органи да съберат годни доказателства, за да бъдат осъдени арестуваните. Виждаме обаче служби като МВР и ДАНС, в които работещите агенти на ДС се броят с хиляди. И виждаме техните провали, въпреки поголовното следене на гражданите и въпреки все по-наглата полицейщина. Виждаме утвърждаване на правото на властния и силния.

Отделен въпрос е, че когато имат успехи, ченгетата не трябва да очакват хвалби от медиите, защото обществото им плаща от държавния бюджет, за да успяват.

За нас Бойко Борисов е бандит. Заявяваме го на базата на сериозни данни от сериозни източници, които съвпадат с данни от по-малко достоверни, но също важни свидетели.

За нас и Алексей Петров е бандит, това сме заявявали още когато той колеше и бесеше в ДАНС, а медиите не смееха да напишат името му. Надяваме се и той да бъде осъден и да получи справедлива присъда за своите тъмни дела.

Да те бият бандити с чукове е страшно и Огнян Стефанов го знае по-добре от нас. Но да те управляват бандити също не е весело. Прокуратурата е институцията в правовата държава, която трябва да разкрие и да изправи пред съда и едните, и другите.

Анна Политковская не е била доносник, не другаруваше с търговци на смърт, не сътрапезничеше с мутри, не караше мутренски джип и никога не е залагала професионалната си чест и името си в услуга на едни бандити срещу други бандити.

Агент "Академик" има в биографията си всичко току-що изброено и поради това считаме, че няма моралното право дори да споменава Политковская, камо ли да се подписва под нейната снимка. Нека ни споменава нас както и колкото си желае в името на свободата на словото.

А ние ще продължим, както и досега, да вдигаме шум и да заставаме открито с имената си, когато медиите оглушително мълчат за престъпленията на властимащите. Това правеше приживе журналистката от "Новая газета", така ние считаме за редно да покажем уважение към нейното дело и нейната памет.


Петър Пенчев, Атанас Чобанов

Няма коментари: