30 юли 2012

Министър Нона Караджова поискала “чадър” за димитъраврамовци



По повод на прокурорското разкритие от Монтана за престъпно намаляване от Министерството на здравеопазването на отстоянието от жилищата на гражданите – вместо нормативните 3000 метра на 166 м, за 816000 кокошки на герберския депутат Димитър Аврамов, огласено отново след арестуването му, от Национално движение “Екогласност” попитаха последния здравен екс-министър д-р Стефан Константинов за мнението му. Във Фейсбук(в своята страница http://www.facebook.com/stefan.konstantinov.konstantinov) д-р Константинов публично обясни проблема с отмяната на наредбата, строго регламентираща санитарно-защитните отстояния. Той пише: пред ръководството на здравеопазването (включва министър, заместник министри, началник кабинет и т.н.) през февруари 2011г. е предложено тя да отпадне”.  И факт е, че с неговия подпис на 17.05.2011 г. е отменена Наредба № 7 на Министерството на здравеопазването за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда.

Д-р Константинов не знае, че екодвижението със свое писмо още на 24.01.2010 г. бе протестирало пред здравния министър Божидар Нанев, като го бе уведомило за изявлението на министъра на екологията на РБългария Нона Караджова: „По отношение на процедурите в рамките на екологичното законодателство вече са предприети мерки за облекчаване на бенефициентите. Специално за остарялата Наредба № 7 са предприети мерки и, след разговор с министър Караджова, има ангажимент от страна на министъра на здравеопазването до януари 2010 г. Наредбата да се преработи и съобрази изцяло с действащото законодателство.” Това действие на екоминистъра бе оповестено на 27.11.2009 г. на Седмото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, състояло се в София.

Петър Пенчев - зам.-председател на НД “Екогласност”, споделя: “За краткотрайна радост на гражданите в цялата страна, засегнати от наглостта да ги тровят много подобни на Димитър Аврамов олигарси, министър Караджова не можа да се наложи пред двама предишни здравни министри да се вслушат в нейното искане да угоди на еконарушителите”, като добавя – “но дали тези изнудвачи са плащали и на екоминистърката да работи активно срещу околната среда и да предлага да се отменят строгите защитни норми, се надяваме да установи Прокуратурата.”

Екозащитниците уточняват, че Окръжна прокуратура – Монтана, е разкрила нарушението на Димитър Аврамов преди отмяната на Наредба-7, така че и по този въпрос очакват повдигане на обвинение срещу виновните длъжностни лица, по преписката в Софийска градска прокуратура.

Няма коментари: