17 август 2012

По две години в трудова колония за членовете на "Пуси райът"

24-годишната Мария Альохина е работила като доброволец в хуманитарни кампании и като природозащитник за руския клон на Грийнпийс

 Надежда Толоконникова и Мария Альохина имат малки деца




 Българи-юнаци !
(Протест пред Руското посолство в София, организиран само за половин ден във Фейсбук)

 Надежда Толоконникова

Съдийката Марина Сирова от Московския районен съд в Хамовники осъди на две години в трудова колония при общ режим всяка от трите членки на руската пънк-група "Пуси райът", съобщиха руските медии в петък.
По-рано 22-годишната Надежда Толоконникова, 30-годишната Екатерина Самуцевич и 24-годишната Мария Альохина бяха признати от съдийката по делото за виновни в хулиганство, мотивирано от религиозна ненавист и вражда.
В хода на пренията в съда прокурорът бе поискал за всяка от подсъдимите наказание от 3 години лишаване от свобода в затвор с общ режим.
На 21 февруари тази година младите жени от групата "Пуси райът" с качулки, китари и озвучаване, изтанцуваха и изпяха "пънк молитва" в катедралата Христос Спасител в Москва, призовавайки Дева Мария да изгони Путин. "Пуси райът" коленичиха няколко пъти и се прекръстиха пред иконостаса, а мелодията на молитвата напомняше религиозен псалм.
При акцията пънкарките бяха облечени с рокли и клинове в ярки цветове и носеха маски също в ярки цветове.
През март трите жени бяха арестувани. Патриарх Кирил определи действията им като светотатство. Говорителят на патриаршията Всеволод Чаплин заяви, че младите жени са извършили престъпление, по-лошо от убийство и трябва да бъдат наказани.
Трите подсъдими заявиха, че са искали да разобличат "тайното споразумение между църквата и държавата" в Русия. Те твърдят, че пърформансът им пред олтара на храма "Христос Спасител" е политически протест, защитен от конституцията.
Съдийката Марина Сирова прие, че има смекчаващи вината обстоятелства и при трите подсъдими: и трите имали положителни характеристики от местата, където живеят, а Толоконникова и Альохина имат малолетни деца. Въпреки това съдийката смята, че е невъзможно да им наложи условна присъда.
Защитата на подсъдимите настояваше, че пънк-молебенът е бил политическа акция, но, основавайки се на показанията на свидетели, които не били чули никакви имена на политици по време на акцията, съдийката отхвърли този довод.
Трите обвиняеми, които изслушаха продължилото три часа изявление на съдийката с белезници на ръце и в зона за подсъдимите, наподобяваща стъклена клетка в съдебната зала, посрещнаха присъдите си със смях.
Техният адвокат Николай Полозов коментира присъдата в Twitter така: "Подписвайки присъдата срещу тях, властта подписа своята присъда".
Събралото се пред сградата на съда множество посрещна новината със скандиране "Позор" и "Свобода за Пуси райът".
Полозов съобщи, че присъдата ще бъде обжалвана и изрази увереност, че неговите подзащитни са готови да се борят за своята истина и че те ще бъдат напълно реабилитирани.
Адвокатката Виолета Волкова съобщи, че трите момичета от "Пуси райът" не желаят да бъдат помилвани от Путин.
Третият адвокат на защитата, Марк Фейгин, каза, че самият процес е бил фарс, а присъдата е негов венец. "Прочетеното от съдийката съдържа сериозни нарушения: в частта с мотивите са приведени неверни цитати. На подсъдимите са приписани думи, които те не произнасяли. Присъдата не е на съдия Сирова, това е решение на Путин. Присъдата отразява политическата ситуация в Русия. Властта се оказа глуха", каза адвокатът и добави, че пребиваването в колония носи реална опасност за живота и здравето на Толоконникова, Альохина и Самуцевич.
"Станалото може да се коментира единствено с думите от последната песен на "Пуси Райът": Путин разпалва пожара на революцията. Революцията ще спаси моята дъщеря, моята жена и всички останали. Ще правим революция", заяви съпругът на Толконникова, гражданският активист Пьотр Верзилов.
В деня на присъдата прояви в защита на трите момичета се провеждат в Париж, Берлин, Лондон, Москва, Санкт Петербург, Мадрид, Барселона, Прага, Единбург, Дъблин, Ню Йорк и на много други места по света и в Русия.
Защитници на пънкарките носеха ярки дрехи, вериги и белезници на ръцете и пъстри качулки, пише в. "Дейли телеграф" и публикува снимки от по-знаковите прояви, сред които и тази на паметника на Съветската армия в София. В Киев голи активистки от движението Фемен събориха голям дървен кръст в знак на протест. На много други места протестиращи поставиха или изрисуваха качулки на главите на паметници, посочва британският вестник.
Много политици и певци вече изразиха подкрепа за момичетата от пънк групата. Сред тях бяха Мадона, френската министърка на културата Орели Филипети, Пол Маккартни, Стинг, Питър Гейбриъл, Стивън Фрай, групите "Фейт ноу мор", "Франц Фердинанд" и "Ред хот чили пепърс", голям брой депутати от Бундестага.
Светът реагира остро на присъдата
Говорителят на германското правителство за човешките права Маркус Льонинг определи присъдата като потресаваща, предаде ДПА."(Тя) подчертава състоянието на руското правосъдие по достоен за съжаление начин", каза Льонинг. Той каза, че присъдата е белязана от несправедливост, репресия и заплаха. По-рано днес Льонинг се включи в протест в защита на трите  пънкарки пред руското посолство в центъра на Берлин.
Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън призова руските власти да отменят несъразмерната според нея присъда срещу трите пънкарки.Аштън определи решението на съда като дълбоко обезпокоително и като петно върху репутацията на Русия. Присъдата поставя "сериозен въпросителен знак" за спазването на нейните международни задължения, подчерта тя.
"Амнести интернешънъл" разкритикува присъдата срещу трите пънкарки и я определи като "горчив удар" за свободата на словото в Русия.
Младите жени от руската пънк група "Пуси райът" не трябва да бъдат пращани в затвора, защото "техните действия са защитени от правото на свобода на словото", се казва в изявление на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. "Словото не трябва да бъде ограничавано, потискано и при никакви обстоятелства не трябва да води до затвор, независимо до каква степен е изпълнено с провокация и сатира и дали засяга болезнени въпроси", подчертава Дуня Миятович, представителката на ОССЕ по въпросите за свободата на медиите.
"Това е абсурд", каза един от най-известните съвременни руски писатели Борис Акунин. "Не мога да повярвам, че през 21-и век съдия в светски съд говори за сатанински моменти. Не мога да повярвам, че представител на правителство цитира средновековни църковни напътствия."
Руската православна църква призова за снизходителност към трите пънкарки от "Пуси райът", предаде Франс прес. "Без да подлагаме на съмнение законността на съдебното решение, ние призоваваме държавните власти да проявят милосърдие към осъдените с надеждата те да не повтарят това кощунство", се казва в изявление на Висшия съвет на Руската православна църква.
Философката, Артистката и Писателката
Философката, Артистката и Писателката - това са прякорите на трите пънкарки, осъдени днес на по две години затвор в трудов лагер заради пънк молитвата в московския храм "Христос Спасител", пише Ройтерс.
Философката е 22-годишната Надежда Толоконникова. Тя е много фотогенична и с тъмните си коси, сочни устни и големи очи се превърна в лицето на бандата "Пуси райът" пред западните медии.
Надежда е част от руския творчески колектив Война, известен със скандални улични акции. През 2008 г. Надежда беше бременна и въпреки това правеше секс на обществено място със съпруга си Пьотр Верзилов. Тази творческа проява се състоя в Зоологическия музей в Москва и целта беше да се протестира срещу избирането тогава за президент на протежето на Владимир Путин - Дмитрий Медведев. Толоконникова следваше философия за последна година, когато беше арестувана след акцията през 2008 г. Тя учеше в престижния Московски университет. Сега дъщеря й е на 4 години.
Съдът се опита да представи Надежда като жена с лошо влияние над останалите от пънк бандата. В съдебната зала на свидетелите бяха задавани въпроси дали са забелязали промяна в държането на останалите пънкарки, след като са се запознали с Надежда.
Артистката е 30-годишната Екатерина Самуцевич. Тя учи изкуствознание, но обича да чете философски трудове. На процеса тя само веднъж проговори, за да даде дълги и добре обмислени отговори на въпросите на съдията.
Екатерина е завършила с отличие престижното московско Училище по фотография и мултимедия "Родченко". Преди да бъде арестувана през март, Екатерина живееше с баща си Станислав. Той заяви в съдебната зала, че е възпитал дъщеря си според руските традиции.
В съда Екатерина каза, че пънк групата е избрала да организира протеста си в храма "Христос Спасител", защото той се е превърнал в символ на политическата стратегия на властите.
В ареста Екатерина е изчела трудове на словенския философ Славой Жижек и на френския мислител Мишел Фуко.
Писателката е 24-годишната Мария Альохина. Тя учи четвърта година в Института по журналистика и творческо писане в Москва. В миналото е работила като доброволец в хуманитарни кампании и като природозащитник за руския клон на Грийнпийс. Альохина има петгодишен син - Филип.
На процеса Мария често пъти се караше със съдията и дори подлагаше на кръстосан разпит свидетелите. Мария твърди, че е християнка, но критикува православната църква заради суровата й реакция на протеста в катедралата "Христос Спасител". "Както изглежда, църквата обича само онези чада, които вярват на Путин", заяви Мария. Майка й й носела в ареста плодове, зеленчуци и орехи, защото Мария е  вегетарианка, посочва Ройтерс.

Няма коментари: