04 ноември 2017

АЯР издаде лиценз, МААЕ ‘да пие студена вода’ – била … “ниска степен”… в отрицателната оценка за стареенето на остарелия Пети блок на АЕЦ-Козлодуй


В България принизиха международната роля на МААЕ-Виена 
– както единствено си позволяват престъпните режими в Северна Корея и Иран

     Вчера Агенцията за ядрено регулиране за първи път в България даде лицензия за работа на ядрено съоръжение-Пети блок в АЕЦ-Козлодуй, след изтичане на проектния му 30-годишен срок на експлоатация.

     Учудващо е незачитането от държава-член на Европейския съюз, на тревожните за ядрената безопасност - 11 на брой, констатации на уважавания орган на ООН Международната агенция за атомна енергия със седалище във Виена – относно ‘няколко фундаментални области’ в остарелите съоръжения на ядрения блок:

     Пълният текст на резюмето от доклада бе огласен от Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” ТУК, като същевременно бяха уведомени институциите.


     От АЯР отговориха в писмо до Президента на Република България:

     От Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”-носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”, в отговора си до Президента заявихме протест срещу това принизяване от АЯР на Институцията МААЕ – днес единствено подобно отношение в международен план си позволяват престъпни режими като Северна Корея, Иран и други, които водят политика с опасни рискове в ядрената област.

     Оставяме на компетентните органи от правосъдието да установят защо са допуснати тези 11 сериозни пропуски, чиито контрол е бил задача на Националния регулатор по ядрена безопасност Председателят на Агенцията за ядрено регулиране, съгласно Закона за безопасно използване на ядрената енергия(ЗБИЯЕ). 

     Нещо повече, от АЯР заявяват в заключение на писмото до Президента, че “Изпълнението на тези мерки ще бъде дискутирано с екипа на МААЕ при последващата мисия SALTO на МААЕ, предвидена за 2018 г.”, т.е. 

при издаването вчера на лиценз за продължаване с 10 години на срока на експлоатация на Пети блок, АЯР не дава отговор на констатираните единадесет сериозни, потенциално опасни за радиационната безопасност, пропуски – остарели съоръжения и части от тях.


Няма коментари: